След повече от  пет часа дебати депутатите обсъдиха едва първите

...
След повече от  пет часа дебати депутатите обсъдиха едва първите
Коментари Харесай

Народното събрание прие окончателно макрорамката на държавния бюджет за 2024 г.

След повече от  пет часа диспути депутатите разискаха едвам първите няколко члена от законопроекта на държавния бюджет за 2024 година, само че съумяха да гласоподават на второто четене финансовата маркорамка за следващата година -  недостиг на начислена основа в размер на 3% от Брутният вътрешен продукт, средногодишна инфлация от 4,8% и растеж на стопанската система от 3,2 на 100.

Бюджетът за догодина  включва общо доходи от 77,6 милиарда лв. и общо разноски от 83,8 милиарда лв..

От опозицията оспориха заложеният растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2% и го дефинираха като мощно надценен.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от Движение за права и свободи обаче отбрани прогнозата за финансовото министерство:

" Към през вчерашния ден, за Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната осъществяването на сегашния бюджет е 97,7% ".

Депутатите гласоподава дефинитивно спомагателните 68 млн. лв. за бранш " Култура ", а опозицията още веднъж подлага на критика властта за неналичието на повече пари за обучение.

Парламентът поддържа всички оферти, импортирани от ръководещото болшинство по член първи, измежду които да бъде основан фонд " Стамболов " и отпуснаха за това 5 млн. лв., с които изтъкнати студенти да се учат в влиятелни университети в чужбина и по-късно да работят в България. 

Депутатите гласоподаваха спомагателни средства за  детски онкологичен център; 4 млн. лв. за младежките центрове; спомагателни 5 млн. лв. за медицински произведения за хора с увреждания; спомагателни 10 млн. лв. за личния състав на Българска академия на науките, в допълнение 2,7 млн. лв. за курсантите в МВР; 37 млн. лв. за създаване на център за киберсигурност в ДАНС; 2 млн. лв. за заплатите в организация " Архиви " ; 200 хиляди лв. за добруджанските и тракийските институти, както и спомагателни средства за 2,6 млн. лв. за Министерство на външните работи и 10 млн. лв. за Министерството на нововъведенията.

За действия по Стратегията за развиване на научните проучвания и Национална пътна карта са планувани над 100 962 700 лева

От " Българска социалистическа партия за България " още веднъж настояха за 5% от брутния вътрешен артикул за обучение и предвидиха, че растежът на учителските заплати няма да бъде доближат.

" Спрете да говорите на всички места, че образованието е приоритет. Не е! ", съобщи Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия.

Финансовият министър Асен Василев репликира:

" Казвал съм го доста пъти - пари в чувал не би трябвало да се дават. Пари би трябвало да се дават за действителни действия, които да се свършат ".

С предложение на ръководителя на бюджетната комисия Йордан Цонев от Движение за права и свободи беше гласувано разискването по бюджета да бъде прекъснато в 20.00 часа, предава БНР.

Утре ще се организира още веднъж изключително съвещание с единствената точка - второ четене на измененията в Конституцията.

Очаква се Народното събрание да продължат с окончателното разискване на финансовата рамка за следващата година на постоянното съвещание в сряда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР